Nigar İbrahimova, Azerbaycan’ın terör operasyonunu Ekip Dijital Haber’e değerlendirdi

0
Nigar İbrahimova, Azerbaycan’ın terör operasyonunu Ekip Dijital Haber’e değerlendirdi
Azerbaycan kökenli televizyon sunucusu Nigar İbrahimova, Karabağ’daki kritik zaferin ardından Ekip Dijital Haber’e değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan kökenli televizyon sunucusu Nigar İbrahimova, Karabağ’daki kritik zaferin ardından Ekip Dijital Haber’e değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan, Karabağ’da başlattığı anti terör operasyonunda muzaffer olduğunu ifade eden İbrahimova, “Bu süreç aslında üç senedir uzatılıyordu. Ermenistan tarafından Azerbaycan’a verilen vaadler gerçekleştirilmedi. Ermeni tarafı sürekli tacizlerine devam etti. Anti terör operasyonu başlamadan önce Azerbaycan polisleri mayın kurbanı oldu. Bu süre zarfında sizin de takip ettiğiniz üzere mayınlar sebebiyle hem sivil hem de güvenlik güçlerinden şehitler verildi. Baş edilmesi zor şeylerden birisi bu mayınlardı. Ermenistan mayın haritası konusunda ciddi manada süreci zorlaştırdı. Zaten verilen mayın tarlasının yüzde 25’i gerçeği yansıtıyordu. Bizim geri aldığımız o topraklarda yenilenme çalışmaları vardı. Artık oraya yeniden taşınan insanların hayatı risk altındaydı. Ayrıca sürekli sınırdan taciz ediliyordu insanlar. Ermenistan Kasım 2020’deki anlaşmayı ihlal edip durdu. Süreç de çok uzamıştı. Yedi polisimizin de şehit olmasından sonra Azerbaycan terör operasyonu yapmak zorunda kaldı.” diye konuştu.

“21 Eylül Perşembe günü öğle saatlerinde Yevlah’da görüşme gerçekleşti. Karabağ’a da yakın bir yer burası… Karabağ’ın Ermeni temsilcileri ve Azerbaycanlı yetkililer bir araya geldi; Rus Barış Güçleri de temsilci olarak değil sadece izleyici olarak oradaydı.” diyen İbrahimova, “Rusların fonksiyonları yoktu… Görüşmelerin sonucunda nihai bir anlaşmaya varılmadı fakat bu süreç çok uzamayacak. Asıl mesele oradaki Ermeni nüfusun Azerbaycan vatandaşlığını mı Ermenistan vatandaşlığını mı tercih edeceğidir. Bu hemen karar verilecek bir şey de değil. Yakında tekrar masaya oturacaklardır. Son karar oradaki Ermeni nüfusun tercihine kalacaktır. Azerbaycan devleti de oradaki resmî kurumları faaliyete başlatacak. İlk iş Azerbaycan vatandaşlığına geçmek isteyen insanların resmî işlerini halletmek olacaktır.” ifâdelerini kullandı.

Ermeniler provokasyon yapıyordu; Azerbaycan operasyona başladı

Rusların aslında Ermenistan Başbakanı Nikol Vovayi Paşinyan’ı desteklemediğini, Karabağ politikası sebebiyle Güney Kafkasya politikası güttüğünü söyleyen Nigar İbrahimova, “Paşinyan Batı yanlısı birisi, Rusya da bundan rahatsızdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Paşinyan’ın arası açılınca Azerbaycan hodri meydan dedi ve bekleneni yaptı. Paşinyan geri adım atmıyor farkındaysanız. Süreç yüzde 99.9 tamamlanmıştır. Oradaki Ermenilerin karar vermesi kaldı geriye.” dedi.

Türkiye’deki “muhalif” kesim niçin Azerbaycan’ın zaferine sevinemedi?

Türkiye’deki “muhalif” diye adlandırılan kesimin Azerbaycan’da hayal kırıklığı oluşturduğunu ifade eden İbrahimova, “Atatürk, Türkiye’de cumhuriyetin kurucusu. Azerbaycan’da Atatürk demek, Haydar Aliyev demek… Cumhuriyet Halk Partisi, Azerbaycan’da öyle çok ayrıştırılmaz… Muhalefet gibi ifadelerle ayrı bir yere koyulmaz. II. Karabağ Savaşı’nda da garip bir deneyim yaşadı Azerbaycan’daki insanlar. Biliyorsunuz, Ünal Çeviköz başta olmak üzere bazı CHP’liler Karabağ Savaşı’nda Azerbaycan karşıtı duruş sergilemişti. Bu hayal kırıklığıydı. CHP cephesinden destek gelmedi. Üzerine de çok gidilmedi. Ben de bu süreçte ana muhalefet partisinin lideri sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun iyi yahut kötü bir açıklamasını bekledim, olayla ilgisini merak ettim. İki gün boyunca da iki Tweet paylaştım. Baktım herhangi bir geri dönüş olmadı. CHP lideri Kılıçdaroğlu haricinde diğer CHP’lilere de baktım, hiçbir tepki vermediler, ‘Geçmiş olsun 7 şehit verdiniz. Başarılı bir operasyon gerçekleştirdiniz’ mesajı dahi gelmedi. Dolayısıyla haklı bir serzenişte bulundum. Azerbaycan halkının da bu görüşte olduğunu hissediyorum. Azerbaycan kökenli biri olarak 20 senedir Türkiye’de yaşıyorum. CHP’nin bu duruşunu eleştirebileceğimi düşünüyorum… Karabağ, 35 senedir Azerbaycan’ın bir yarasıydı. Biliyorsunuz, çok şehit verdik, topraklarımızı da kaybettik. Evet, topraklarımız geri geliyor, ama hayatlar?” diye sordu.

tr-azerbaycan.jpg

Türkiye’de “şehadet”in ne demek olduğunun çok iyi bilindiğini vurgulayan İbrahimova, “Bu topraklarda şehide ve zafere vefa vardır. Muhalefet partisinin tepkisizliğine serzenişte bulunduk. Serzenişim de yankı buldu. Demek ki böyle bir ihtiyaç varmış.” dedi.

CHP’nin Azerbaycan’ın başarısını görmezden geldiğini söyleyen İbrahimova, “Azerbaycan ile Türkiye’nin ilişkileri farklı bir yere geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bu ilişki sayesinde büyük işler yaptı. Belki de CHP bundan rahatsız oluyordur.” dedi.

azerbaycan-operasyon2.jpg

“Paşinyan’ın yakın zamanda devrileceğini düşünmüyorum”

Paşinyan’ın istifasını isteyen Ermeniler protesto gerçekleştirmişti. Bu konuya da değinen İbrahimova, “Paşinyan’ın yakın zamanda devrileceğini düşünmüyorum. Bir saldırı, suikast olur bilemiyorum ama koltuğunda oturmaya devam edeceğini düşünüyorum. İstifade ettirecek tek güç var o da Rusya. Yakın vadede böyle bir girişimde bulunacaklarını düşünmüyorum. Rusya’nın başı dolu, başka cephede meşgul. Bu durumda Azerbaycan ile zıtlaşmak istemeyebilirler. Türkiye de dahil olur böyle bir şeye. Putin bunu göze alamaz diye düşünüyorum. Bence bu süreç rölantide devam edecek biraz. Paşinyan 2020’de de protestolara maruz kaldı, evi yağmalandı, ona rağmen istifa etmedi. Paşinyan aleyhinde konuşanları susturup, sindiriyorlar.” diye konuştu.

Yorum Yazın