Karar ekinde Filistin için talep edilen düzenlemelerin bazıları, "alfabetik sıraya göre üye ülkeler arasında oturma, Filistin ve Orta Doğu konuları dışında düzenlenen oturumlarda konuşmacı olma, grup adına açıklama yapma, teklif ve değişiklik sunma, teklifleri oylamaya açma, BM Genel Kurulu'nun komitelerine Filistin heyetinden üyelerin seçilmesi, BM konferansları ve uluslararası toplantılara etkin katılma hakkı" olarak sıralanıyor.
Filistin açısından BM’nin önemi
Filistin açısından BM’ye tam üye bir devlet statüsü kazanmak büyük önem taşımaktadır. BM üyeliği Filistin’in devlet olarak tanınmasının ötesinde uluslararası hukuk için net bir şekilde hak ve sorumluluklarının tanınması ve bu hakları konusundaki iddialarını uluslararası platformda dile getirmesi açısından ehemmiyetlidir. Ayrıca diplomatik ilişkilerin güçlenmesi, Filistin ekonomisinin desteklenmesi ve yapısal reformların uygulanabilmesi için de mühimdir.
Hamas’tan BM açıklaması
Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada da karar memnuniyetle karşılanırken, “Bu kararı, Filistin halkımızın meşru haklarını elde etmesi gerekliliğinin bir kabulü ve halkımıza karşı yürütülen imha savaşına destek veren ABD iradesi karşısında, uluslararası tarafların halkımızın çevresinde kenetlenmesinin bir teyidi olarak görüyoruz.” ifadeleri kullanıldı.
“Dünya beşten büyüktür” şemsiyesi
Karar müspet; fakat BMGK’da alınan kararlar 5 ülkenin (ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve Rusya) inisiyatifine terk edilmiş durumda. Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014’te Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından dayattığı “reform” gerçekleşmediği sürece de bu devran böyle devam eder. Dünyanın muhtelif bölgelerinde Filistin’i destekleyen protestoların alt metninde de bu vardır: “Dünya beşten büyüktür.” Ancak BM’deki diğer ülkeler bu söylem altında toplanırsa köhnemiş müessesenin yapısı düzenlenir ya da yerine alternatifler aranabilir.