Selimiye Camii’nin restorasyonunda son dokunuşlar

0
Selimiye Camii’nin restorasyonunda son dokunuşlar
Osmanlı mimarisinin başyapıtları arasında yer alan ve Türk-İslam mimarisinin zirve eseri olarak kabul edilen Selimiye Camii’ndeki restorasyon çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Yapının iç mekânındaki kalem işleri hızla bitirilmeye devam ediyor.

Edirne Valisi Yunus Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, restorasyonun büyük ölçüde tamamlandığını ve kısa sürede sonlandırılmasının hedeflendiğini belirterek, “Şu anda sadece kalem işleri kaldı. Hızlı şekilde devam eden kalem işleri kısa sürede tamamlanacaktır.” dedi.

Kasım 2021’den bu yana titiz çalışma
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Kasım 2021’de başlatılan kapsamlı restorasyon, bilim kurulunun nezaretinde etaplar hâlinde sürdürülüyor. Çalışmalar esnasında caminin bir kısmı ibadete ve ziyarete açık tutulurken, müdahaleler yapının özgün hâline uygun olarak gerçekleştiriliyor.

  • Ana kubbe güçlendirme ve enjeksiyon çalışmaları tamamlandı.
  • Avlu kubbelerinin kurşun kaplaması yenilendi.
  • Çimentolu uygulamalar yapıdan uzaklaştırıldı, cam ve ahşap pencere doğramaları tamamen elden geçirildi.
  • Mahfil katındaki çimentolu şap kaldırılarak orijinal küfeki taşı açığa çıkarıldı.

Şişe dibi camlı içlikler yeniden canlandırıldı
Caminin içinde yer alan 264 alçı içlikten 1983 onarımında düz cam veya pleksiglas yapılanlar, paslanmaz çelik strüktürlü ve şişe dibi camlı olarak tekrar düzenlendi. Beyaz çimentolu dışlıklar ise suya dayanıklı alçı ve paslanmaz teçhizatla değiştirildi. Ana mekânın pencerelerindeki ahşap kepenkler ve kapılar da çürüme ve eksik parça onarımlarına tabi tutuldu.

Minarelerde ince işçilik
Restorasyon sürecinde en çok yıpranan bölümlerin minareler olduğu tespit edildi. 85 metre uzunluğundaki, “3 yollu” merdiven tasarımıyla dikkat çeken, dört minaredeki çalışmalar artık tamamlanma aşamasında. Eş zamanlı olarak çini temizliği ve onarım çalışmaları da biterken, kalem işi ve alçı süsleme onarımları devam ediyor.

Bu kapsamlı restorasyonun kısa süre içerisinde tamamlanmasıyla Selimiye Camii, hem mimari hem de estetik açıdan yenilenmiş görünümüyle Edirne’nin en önemli sembolü olmaya devam edecek.

Yorum Yazın