Mimar Cevat Ülger

0
Mimar Cevat Ülger
“Gören göz hakkiyle, doğrudan kavranamayanı gören gerçek sanatkâr...” diye takdim edilen Mimar Cevat Ülger, komple sanatkârdı. Karikatürist, resim hocası, gerçek bir musikişinas, tezyin ve tezhip sanatçısı ve mimar...

Cevat Ülger, “Çağdaş Sinan” diye tarif edilir. Kayseri Bürüngüz Cami, Eskişehir Reşadiye Camii, Malatya Kernek Camii, İstanbul Küçüksu’da Hacı Zihni Gürler Camii’nde onun imzası var... Osmanlı mimarisini “modern malzemelerle” günümüze taşıyan ehemmiyetli bir şahsiyet.
 

Cevat Ülger, 15 Mayıs 1933’te Eskişehir’de doğdu, ilk ve orta tahsilini Eskişehir’de tamamladıktan sonra Bolu öğretmen okulunu bitirdi ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre resim öğretmenliği yaptı. 

Malatya Atatürk Lisesi’ndeki öğretmenlik yıllarında çocukluk döneminde geliştirdiği (makara, kibrit kutusu, ilaç şişeleri, çam kozalakları, gazoz kapakları, elbise düğmeleri, tel, çivi gibi atık eşyalardan) oyuncak maketlerini resmedip, yapılış şekillerinin grafik çizimlerini hazırladı ve hayâl dünyasında ürettiği masallara uyarlayarak 1957 yılında ilk eseri olan “Oyuncak Masalları” isimli kitabını yayınladı.

6 Eylül 1977’de ise Hakk’ın rahmetine kavuştu.
 

Yorum Yazın