Mehmet Zahit Kotku Hazretleri, 1897 yılında Bursa Pınarbaşı’nda doğdu. Eğitimine Bursa’da başlayan hazret, I. Dünya Savaşı sırasında Suriye cephesinde askere gitti. Savaş sonrasında İstanbul’a döndü… İstanbul’da dinî derslere katıldığı süreçte Cağaloğlu’ndaki Gümüşhânevî Tekkesi’nde Şeyh Dağıstanlı Ömer Ziyâeddin Efendi’ye intisap etti. Nakşibendi-Halidi yolunda seyrüsülûkünü tamamlayıp 27 yaşında hilafet (manevi icazet) aldı.
Beyazıt, Fâtih ve Ayasofya camilerinde derslere devam ettiği bu dönemde hafızlığını tamamladı. Mustafa Feyzi Efendi’nin isteği üzerine çeşitli kasaba ve köylerde dinî hizmetlerde bulundu, tekkelerin kapanmasının ardından babasının görev yaptığı İzvat köyüne döndü ve imamlık görevini devraldı. 1946 yılına kadar köy imamı olarak görev yaptıktan sonra Bursa Üftâde Camii’ne tayin edildi.
1952 yılında, Gümüşhânevî Tekkesi’nden arkadaşı Abdülaziz Bekkine’nin vefatı üzerine Ümmü Gülsüm Mescidi’ne ve ardından İskenderpaşa Camii’ne nakledildi. Kotku Hazretleri’nin İskenderpaşa Camii’ndeki imamlığı, tasavvufun özüne dayalı bir eğitim anlayışını yaygınlaştırmasına vesile olmuştur. İskenderpaşa’da oluşturduğu bu manevi meclis, kısa sürede geniş bir öğrenci ve mürid kitlesini kendine çekmiştir. Sade yaşamı, samimi ve derin sohbetleriyle öğrencilerine İslam’ın özündeki ahlaki güzellikleri ve tasavvufi hakikatleri öğretmiştir. Özellikle zühd ve takva konusunda çok titiz olan Kotku Hazretleri, dünyadan el çekmeyi değil, dünyevi meşguliyetler içinde Allah’ı anmayı ve manevi olgunluğa erişmeyi öğütlemiştir. 13 Kasım 1980’de ebediyete irtihal etti. Mehmed Zahid Kotku Hazretleri’nin ardından, onun mirasını sürdüren İskenderpaşa Cemaati, Türkiye’de tasavvufun ve İslam ahlakının yayılmasına büyük katkılar sağlamıştır.