Yeni dönemde ABD ve Batı ile küresel güç rekabeti içinde yeni dinamikler geliştirerek, olayları şekillendirme gücünü, uluslararası etkisini ve çekimini yeni bir seviyeye taşımayı hedefleyen Pekin’in çekim gücü sokakların Çin bayraklarıyla donatıldığı Belgrad ve Budapeşte'de de kendini gösterdi. Çin devlet medyası bu sıcak karşılamaları manşetlerine taşıyarak Çin'in Sırbistan ile "demir gibi sağlam" bağını ve Macaristan ile "altın dostluğunu" ilan etti. Çin yatırımlarının başlıca alıcıları olan her iki ülke de ziyaretler sırasında Çin'le ilişkilerini geliştirdiklerini duyururlarken Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Eskiden tek merkezli bir dünya düzeninde yaşıyorduk. Artık çok kutuplu bir dünyada yaşıyoruz ve bu yeni dünya düzeninin temel direklerinden biri de artık dünyanın ve ekonomi politikalarının gidişatını belirleyen Çin Halk Cumhuriyeti” diyerek ABD’ye jeopolitik bir mesaj gönderdi.
Kilit Projeler İlerletilecek
Şi ve Orban; demiryolları, bilişim ve nükleer enerji gibi sektörleri kapsan 18 işbirliği anlaşması imzaladı. Şi, iki ülkenin "ekonomik, ticari, yatırım ve mali işbirliğini derinleştireceğini" ve Budapeşte-Belgrad demiryolu da dahil olmak üzere "kilit projeleri" ilerleteceğini açıkladı. Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi tarafından fonlanan en büyük Avrupa altyapı projelerinden biri olan demiryolu hattının 2025 yılında tamamlanması hedefleniyor. Çin’in son dönemdeki en önemli dış politika aracı olan Kuşak ve Yol Girişimi’ne 10 yılda 155 ülke katılım gösterdi. Proje dünya nüfusunun 3’te 2’sini küresel gayri safi hasılanın ise yarısını içine alan bir coğrafyaya yayılım gösteriyor.
Macaristan AB’yi Dinlemiyor
Budapeşte, yalnızca 2023 yılında Çin'den 11,5 milyar dolarlık fon aldı ve bunun büyük bir kısmı elektrikli araçlarla ilgiliydi. Avrupa Birliği Çin'in kritik sektöre hakim olması konusunda uyarıda bulunurken, Macaristan Çin'in desteğine yöneldi. Geçen Aralık ayında Çinli otomobil üreticisi BYD, Macaristan'da bir montaj tesisi kurarak Avrupa'daki ilk EV üretim tesisini kuracağını duyurdu.