2023 yılında başlatılan proje ile Çanakkale'nin, dünyanın en büyük açık hava müzesi haline getirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, Şehitler Abidesi, Ertuğrul Koyu, Küçükanafarta ve Seddülbahir köyü ve çevresinde toplam 15 top mevziinin restorasyonu ve çevre düzenlemesi tamamlanarak ziyarete açıldı.
"Çanakkale, tarihin akışını değiştirmiştir"
Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu çalışmaların önemine dikkat çekerek, Çanakkale'nin Türk milletinin küllerinden yeniden doğduğu bir yer olduğunu belirtti. Kaşdemir, "Çanakkale'yi geçilmez yapan bu top mevzileri, toprak altından gün yüzüne çıkarılarak Çanakkale ruhunun daha iyi anlaşılması sağlanacak. Bu tarihi alanlarda yapılan özverili çalışmalarla, Çanakkale Savaşı'nın izleri gelecek nesillere aktarılacak," dedi.
Kaşdemir, Ağustos ayının Türk tarihindeki önemine de vurgu yaparak, "Malazgirt, Sakarya, Büyük Taarruz ve Anafartalar zaferleri gibi önemli dönüm noktaları, bu milletin şanlı direnişinin simgeleridir. Çanakkale de bu zaferlerin bir parçasıdır. Bu büyük zaferleri ve mücadeleleri daha iyi anlamak için herkesi Çanakkale'ye, bu kahramanlık destanını yerinde görmeye davet ediyoruz," ifadelerini kullandı.
"Çanakkale, milletimizin ortak değeridir"
Proje sayesinde, ziyaretçiler 109 yıl önce yaşananları daha yakından hissedebilecek ve ecdadının ne büyük işler başardığını daha iyi idrak edebilecek. Kaşdemir, Çanakkale'nin milletimizin ortak paydası ve değeri olduğunu belirterek, tüm vatandaşları bu önemli tarihi alanı ziyaret etmeye davet etti.