Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı liste hakkında açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, listede yer alan 36 bin 806 mükellefin 30 bin 696'sının borçlarının tahsil kabiliyetinin olmadığını söyledi. Tahsil edilmesi mümkün olmayan borçların 812,8 milyar TL olduğu belirtilirken, bu rakamın borçların büyük bir kısmını oluşturduğu vurgulandı.
Toplam borç tutarı 914,9 milyar TL'ye ulaştı
5 milyon TL’nin üzerinde vergi ve ceza borcu olan mükelleflerin toplam borç tutarının 914,9 milyar TL'yi bulduğu belirtiliyor. Bakan Şimşek, bu borçların yalnızca vergi borcu olmadığını, mükelleflerin beyan eksikliklerinden veya beyanda bulunmamalarından kaynaklı tahakkuk eden vergileri içerdiğini ifade etti.
Gelir İdaresi Başkanlığı iki farklı liste yayımladı
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı borçlu mükellefler listesi, iki kategoriden oluşuyor:
- 1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşen ve toplamda 5 milyon TL'yi aşan tarhiyatlar,
- 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi dolmuş ancak 30 Eylül 2024 itibarıyla ödenmemiş olan 5 milyon TL üzeri borçlar.
Listeler, mükelleflerin borç durumları ve borç tutarlarına göre iki ana başlık altında toplanarak yayımlandı.
Vergi borçları ve ceza borçları hangi durumları kapsıyor?
Bakan Şimşek, listede yer alan kişilerin doğrudan vergi borçlusu sayılmadığının altını çizerek, listede aynı zamanda vergi iadesinde hatalar veya eksik beyanda bulunanların da olduğunu belirtti. Gelir İdaresi tarafından yapılan bu tarhiyatlarda, eksik beyan eden veya hiç beyanda bulunmayan mükelleflerle ilgili yapılan incelemeler sonucunda borç tahakkukları kesinleşmiş durumda.
En çok borcu olan mükellefler öne çıkıyor
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı listede, yüksek miktarda borcu olan çok sayıda mükellef bulunurken, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tahsil edemediği borçların bir kısmının tahsil edilebilirliği üzerine çalışmalara devam edeceği ifade ediliyor.