Uluslararası Af Örgütü'nden Almanya'ya "Filistin" uyarısı

0
Uluslararası Af Örgütü'nden Almanya'ya
Uluslararası Af Örgütü, Alman polisinin Filistin yanlısı gösterilerde köpek ve biber gazı kullanması, ev baskınları düzenlemesi ve 11 yaşındaki bir çocuğu kovalaması gibi olayların bağımsız bir şekilde soruşturulmasını talep etti. Almanya'da Müslüman ve Arap kökenli göstericilere yönelik ayrımcılık ve şiddet içeren müdahalelerin arttığına dikkat çekildi.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Almanya’da son aylarda düzenlenen Filistin destekli protestolarda Alman polisinin müdahalelerine yönelik endişelerini dile getirerek, bağımsız bir araştırma başlatılması çağrısında bulundu. Almanya’da polisin, özellikle Müslüman ve Arap kökenli göstericilere karşı hukuka aykırı güç kullanımı ve ayrımcılık içeren uygulamalar sergilediğini belirten örgüt, bu ihlallerin ciddi şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti.

Af Örgütü, Almanya’daki polis müdahalelerinin barışçıl protestoların bastırılması yönünde “orantısız” kısıtlamalar içerdiğini vurgularken, başkent Berlin başta olmak üzere çeşitli şehirlerde Filistin yanlısı göstericilere yönelik güç kullanımına dair örnekler verdi.

Polisin müdahele örnekleri

Uluslararası Af Örgütü açıklamasında, Alman polisinin gösterilere müdahale şekillerine ilişkin raporda şu detaylara yer verdi:

  • Köpek ve Biber Gazı Kullanımı: Berlin’deki gösterilerde polis, göstericilere karşı köpek kullanmış, biber gazı sıkmış ve protestolar esnasında tekerlekli sandalyedeki bir adamı sürüklemiştir.
  • Ev Baskınları ve Eylem Yasakları: Greta Thunberg’in katılacağı bir protesto kampı gibi çeşitli Filistin yanlısı etkinliklerin yasaklanmasının yanı sıra, “Filistin yanlısı suçlar” şüphesiyle sabah saatlerinde 5 aktivistin evine baskın yapılmıştır.
  • Çocuklara Müdahale: Filistin bayrağı taşıyan 11 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından kovalandığı, bazı vakalarda tıbbi müdahale gerektiren durumlarda bile tedaviye geç başlandığı ifade edilmiştir.

Uluslararası Af Örgütü, bu örneklerin ve benzer vakaların Almanya’da artan Müslüman ve Arap karşıtı ırkçılık eğilimlerini gösterdiğini belirtmiş, bağımsız bir soruşturmanın gerektiğine dikkat çekmiştir.

“Barışçıl protesto hakkı kolaylaştırılmalı”

Açıklamada, barışçıl protestoların engellenmemesi ve herkesin düşüncelerini ifade etme özgürlüğüne sahip olması gerektiği vurgulandı. Af Örgütü, Alman yetkililere protestoları "ırkçı ve şiddet içeren yöntemlerle bastırmama" çağrısında bulundu.

Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Fikir ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü Irene Khan'ın, Almanya’nın bu protestoları "Filistinli gruplara karşı orantısız ve ayrımcı bir şekilde bastırma" konusunda en sert yaklaşımlardan birini sergilediğini aktaran açıklaması, dikkat çekti.

Yorum Yazın