Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024 yılında yapılan çalışmalara ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, “Yargı sistemini daha da ileriye taşımak, vatandaşlarımızın memnuniyetini en üst noktaya çıkarmak için adımlarımızı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. Bakan Tunç, Adalet Bakanlığının 2024 yılına ait hizmetlerini anlatan paylaşımlarını sosyal medya üzerinden görsellerle birlikte duyurdu.
Yılmaz Tunç, bu yıl gerçekleştirilen faaliyetler arasında 8. ve 9. Yargı Paketleri kapsamında hayata geçirilen düzenlemelere özel bir vurgu yaptı. 8. Yargı Paketi ile “yargı hizmetlerinin etkinliğini artırarak hızlandırma, hak arama hürriyetini genişletme, suçla etkin mücadele sağlama ve kişisel verilerin korunması” hedefleri doğrultusunda önemli yasal düzenlemelerin yapıldığını belirten Tunç, 9. Yargı Paketi’nin ise adil yargılanma hakkını ve mahkemeye erişimi güçlendirdiğini söyledi.
Tunç, 9. Yargı Paketi’yle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:
“Arabuluculuk görüşmelerinin etkinliğini ve arabuluculuk sonucunda verilen kararın icrasını artıran, makul sürede yargılanma hakkını tahkim eden, savunma hakkının temsilcisi olan avukatların haklarını güçlendiren, e-Satışlarda vatandaşımızın mülkiyet hakkını koruyan ve oluşabilecek istismarları önleyen önemli düzenlemeleri hayata geçirdik.”
2 Bin 659 yeni mahkeme kuruldu
Adalet Bakanı Tunç, 2024 yılında adalet hizmetlerinin fiziki altyapısını güçlendirmek amacıyla birçok adım atıldığını belirterek, ihtiyaç duyulan yerlerde 2 bin 659 yeni mahkeme kurulduğunu ifade etti. Tunç, “Yargı sistemini daha da ileriye taşımak, vatandaşlarımızın memnuniyetini en üst noktaya çıkarmak için adımlarımızı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz.” dedi.
İnsan kaynakları ve yeni uygulamalar
Bakan Tunç, yargı alanında insan unsurunu güçlendirmek üzere çeşitli projelerin hayata geçirildiğini belirtti. Bunlar arasında Hakim ve Savcı Yardımcılığı Uygulaması ile Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı dikkat çekiyor. Tunç, 2024’te gerçekleştirilen sınav sonucunda 1075 hâkim ve savcı yardımcısının göreve başladığını, ayrıca 1195 hâkim ve savcının atamasının yapıldığını hatırlattı.
Dijital Dönüşüm: e-Duruşma, SEGBİS ve e-Tebligat
Adalet Bakanı Tunç, dijital dönüşüm kapsamında yerli ve millî imkânlarla geliştirilen uygulamaların yargı sürecinde etkinliği ve verimliliği artırdığını söyledi.
- UYAP, 57 kurumla 186 entegrasyona sahip olarak “dünyaya örnek” gösteriliyor.
- 2024 yılında SEGBİS üzerinden 1 milyon 438 bin 984 görüşme yapıldı.
- Aynı zaman diliminde 1 milyon 217 bin 218 e-Duruşma gerçekleştirilirken 67 milyon 144 bin 776 e-Tebligat gönderildi.
Uyuşmazlıklar uzlaştırma ve arabuluculuk ile çözüldü
Bakan Tunç, uzlaştırma ve arabuluculuk uygulamalarının adalete erişimi kolaylaştırdığını, toplumsal barışa katkı sağladığını vurguladı. 2024’te:
- Ceza soruşturmalarında 229 bin 639 dosya uzlaşmayla sonuçlandı.
- Hukuk uyuşmazlıklarında 826 bin 548 dosyada anlaşma sağlandı.
Bu uygulamaların devam edeceğini belirten Tunç, “Adalet Bakanlığı olarak alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz.” dedi.
Adli Tıp Hizmetleri yaygınlaşıyor
Bakan Tunç, 2024 yılında Bursa ve Denizli’deki Adli Tıp Grup Başkanlığı binalarının açıldığını, Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı binasının temelinin atıldığını anımsatarak, Konya, Denizli, Samsun ve Kayseri’de 4 yeni adli tıp grup başkanlığının, nüfusu yoğun 8 ilçede de şube müdürlüklerinin faaliyete geçtiğini aktardı.
“Adli tıp hizmetini 81 ilimizin tamamında 16 grup başkanlığı ve 134 şube müdürlüğüyle ilçelere kadar uzanan bir hizmet ağına kavuşturduk.”
İşyurtlarında mesleki eğitim
Tunç, infaz sistemi kapsamında hükümlülerin topluma yeniden kazandırılması için yapılan çalışmalara da değinerek, cezaevlerindeki işyurdu müdürlüklerinde mesleki eğitim verilerek hükümlülerin üretim sürecine dahil edildiğini söyledi. Bu sayede hükümlülerin yeni beceriler kazandığı ve tahliye sonrasında tekrar suç işleme olasılığının azalmasına yönelik adımlar atıldığı belirtildi.
Noterlik hizmetlerinde genişleme
Adalet Bakanı Tunç, noterlik kurumunun kalitesini artırmak için adımların 2024 yılında da sürdüğünü anlattı.
- 2024’te 40 yeni noterlik açıldı.
- 2002 yılında 1231 olan noterlik sayısı günümüzde 2383’e çıktı.
Yeni noterliklerin, hizmeti vatandaşlara daha hızlı ve yaygın ulaştırmayı amaçladığı ifade edildi.
Çocuklar için “Adli Görüşme Odaları”
Bakan Tunç, adliyelerde adli görüşme odalarının yaygınlaştırılmasıyla birlikte, çocukların yargı süreçlerinde örselenmemesinin amaçlandığını belirtti. 2024 yılında 4 adliyede 4 adli görüşme odası kurulduğu, Bursa ve Eskişehir’de Çocuk Adalet Merkezlerinin açıldığı kaydedildi.
“Çocuklarımızı korumak ve desteklemek için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürecek, onları daha güvenli bir geleceğe kararlılıkla hazırlayacağız.”
“Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi” tamamlandı
Bakan Tunç, 2024 yılında adalet alanında gelecek dönemin yol haritasını çizecek **“Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi”**nin hazırlıklarının tamamlandığını bildirdi. Tunç, söz konusu belge için 55 bin 766 vatandaşın görüş ve önerisinin alındığına işaret ederek, hukukun üstünlüğüne dayalı, gecikmeyen bir adalet sistemi vizyonuyla hedeflere ulaşacaklarını söyledi.
“Temel hak ve özgürlükleri daha da kuvvetlendirecek, toplumumuzda adalet duygusunu daha da güçlendirecek olan Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hazırlıklarını tamamladık. (…) Türkiye Yüzyılı’nı Adaletin Yüzyılı yapacağız.”