BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın kısaltması olan bir ekonomik işbirliği örgütüdür. Mezkûr ülkeler, 2009 yılında ilk zirvesini gerçekleştirerek, gelişmekte olan ekonomiler arasında daha güçlü bir işbirliği sağlamayı hedefledi.
Örgütün temel amaçlarından biri, uluslararası ekonomik sistemde daha fazla söz sahibi olmak ve petro-dolar sistemine karşı kendi politika ve para birimlerini güçlendirmektir. BRICS ülkeleri, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi Batı'nın kontrolünde olan kuruluşlara alternatifler geliştirmeye çalışmaktadırlar.
Üye ülkeler, doların küresel ticaretteki hegemonyasını azaltmak ve yerel para birimleriyle ticareti teşvik etmek amacıyla arayışlarını sürdürüyor. Hususiyetle Rusya ve Çin gibi ülkeler, ABD dolarına bağımlılığı azaltmak ve çok kutuplu bir finansal düzen oluşturmak için önemli adımlar atıyor, iki ülke ticarette kendi para birimlerini kullanmaya gayret ediyor.
Dünya nüfusunun yüzde 40’ı
BRICS'in şu anki üyeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dır. Bu ülkeler, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını ve küresel ekonomik üretimin yüzde 25'ini oluşturmaktadır.
Üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliği, özellikle altyapı projeleri, enerji sektörü ve ticaret alanlarında güçlenmektedir. Bu işbirliği, üye ülkelerin ekonomilerini daha bağımsız hale getirmeyi ve küresel ekonomide daha güçlü bir pozisyon edinmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.