Google ve Amazon’un terör devleti İsrail ile imzaladığı 1,2 milyar dolarlık Nimbus Projesi’ne karşı çıkan ve Filistin’e desteklerini dile getiren bazı mevcut ve eski Google çalışanları, projeye karşı durdukları için işten çıkarılma ve baskı gibi çeşitli misillemelere maruz kaldıklarını bildirdi. Çalışanlar, bu durumu İngiltere merkezli Middle East Eye haber sitesine anlattı.
Google’dan kovulan yazılım mühendisi Zelda Montes, projeye karşı çıktığı için işini kaybettiğini belirterek, "Suç ortağı olmak istemedim ve Google’ın bana karşı misilleme yapacağı ya da bana yönelik tacizi devam ettireceği anlamına geliyorsa, öyle olsun," ifadelerini kullandı. Montes, kendisi gibi düşünen birçok çalışma arkadaşının da olduğunu ancak işten çıkarılma korkusu nedeniyle konuşmaktan çekindiklerini belirtti.
Montes ayrıca, YouTube’un "propaganda reklamları" yayımlamak için İsrail'den para aldığına dair endişelerinin şirket yönetimi tarafından dikkate alınmadığını ve Nimbus Projesi'ne ilişkin soruların toplantılarda sürekli geçiştirildiğini kaydetti.
"Yorumlar siliniyor, forumlar kilitleniyor"
Google’da çalışan ve "Apartheid için Teknolojiye Hayır (No Tech for Apartheid)" grubunun üyelerinden olan Alex Cheung, şirket içi forumlarda Nimbus Projesi hakkında yazdığı yorumların sık sık silindiğini söyledi. Cheung, "Ne zaman soykırım ya da apartheid kelimeleri geçse, moderatörler uyarı yapmadan yorumları siliyor ya da forumları kilitliyordu." dedi.
Google’ın New York ofisinde çalışan yazılım geliştiricisi Hasan da benzer bir durum yaşadığını dile getirerek, şirket içi panoların kapatıldığını görmenin çok yaygın bir durum olduğunu vurguladı. Hasan, "Yöneticiler, soykırım kelimesinin içeride kargaşa yarattığını söyleyerek yasaklanmasına karar verdi, ancak bu da bir başka gözdağı verme biçimi gibi geldi." ifadelerini kullandı.
"Filistin'e destek verenler dışlanıyor"
Adını paylaşmak istemeyen ve "Clare" ismiyle kendini tanıtan bir başka Google çalışanı ise, şirketin Ukrayna ile çok daha görünür bir dayanışma gösterdiğini, bazı çalışanların Ukrayna bayrağı taktığını ve bağış topladığını belirtti. Ancak Filistin için benzer bir durumun olmadığını söyleyen Clare, "Filistin'e açıkça destek gösterilmesini engellemek için yöneticiler tehditlerde bulundu." dedi.
Clare, genel olarak Google’da siyasi konuların özgürce tartışılabildiğini ancak mesele Filistin olduğunda baskıların arttığını ve bu tür konularda çalışanların sessiz kalmaya zorlandığını vurguladı. Projeye karşı çıkan Müslüman bir çalışan ise, Filistin’i destekleyen bir e-posta göndermesinin ardından yöneticileri tarafından dışlandığını ve İnsan Kaynakları Departmanı tarafından disiplin cezası ile tehdit edildiğini öne sürdü.
"Google 28 çalışanını işten çıkardı"
Projeye karşı çıkan çalışanlara yönelik baskılar, 18 Nisan’da 28 Google çalışanının işten çıkarılmasıyla sonuçlandı. Google, işten çıkarılan bu çalışanların "diğer çalışanların çalışmalarını fiziksel olarak engelledikleri" gerekçesiyle işten atıldığını açıklamıştı. Çalışanlar ise işten çıkarılma gerekçelerinin tamamen projeye olan tepkileri olduğunu belirterek, Google yönetiminin bu konuda kendilerine baskı yaptığını dile getirdi.
Nimbus Projesi nedir?
Nimbus Projesi, Google ve Amazon tarafından İsrail için geliştirilen bir bulut depolama ve makine öğrenimi sistemini içeriyor. Projenin sözleşmesi Nisan 2021'de imzalandı ve yaklaşık 1,2 milyar dolar değerinde. Nimbus, İsrail ve ordusunun tüm veri tabanları, kaynakları, sokak ve dron kameralarındaki veriler dahil olmak üzere tüm verileri toplama kapasitesine sahip.
Google çalışanları, bu projenin Filistinlilere yönelik izleme ve baskı politikalarının bir parçası olarak kullanılabileceği endişesini taşıyor. Ayrıca, projenin İsrail’in işgal ve apartheid politikalarını destekleyecek bir teknolojik altyapı sunduğunu savunuyorlar.
Google yönetimi ise projeye yönelik eleştirilere yanıt vermekten kaçınıyor ve çalışanların bu tür siyasi konuları tartışmalarını engellemek için forum ve e-posta sistemlerini sınırlandırıyor.