Savaşın ana sebepleri arasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminin Suriye halkına uyguladığı muamele ve ekonomik sıkıntılar vardı.
Şiddete karşı şiddet
2011 yılında Dera şehrinde okul duvarına hükümet karşıtı sloganlar yazan çocukların tutuklanması ve işkence edilmesiyle başlayan protestolar, hızla ülke geneline yayıldı. Rejim bu protestoları şiddetle bastırmaya çalıştı. Protestoların şiddetle bastırılmasına tepki olarak, muhalefet silahlı direnişe geçti. Özgür Suriye Ordusu ve diğer muhalif gruplar rejime karşı silahlı mücadele başlattı.
Daha sonra ise Suriye resmen bir satranç tahtasına dönüştü. Çatışmalar uluslararası boyut kazandı. İran ve Rusya, Esad rejimini desteklerken, ABD, Türkiye ve bazı Körfez ülkeleri muhalif gruplara destek verdi. Ayrıca terör örgütü DAEŞ ve El Nusra gibi yapılar da sahada etkili oldu.
400 binden fazla insan öldü
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, yaklaşık 6.6 milyon Suriyeli ülke içinde yerinden edilmiş, 5.6 milyon Suriyeli ise yurt dışına mülteci olarak kaçmıştır. 4 milyon Suriyelinin sadece Türkiye’de olduğu tahmin ediliyor. SOHR kaynaklarına göre de 400 binden fazla insan öldü.