Soykırımcı İsrail, 7 Bin Ultra-Ortodoks Yahudi'yi zorunlu askerlik için çağırıyor

0
Soykırımcı İsrail, 7 Bin Ultra-Ortodoks Yahudi'yi zorunlu askerlik için çağırıyor
Soykırımcı İsrail, 7 bin Ultra-Ortodoks Yahudi'yi zorunlu askerlik için çağırmaya hazırlanıyor. Karar, Harediler ile laik Yahudiler arasındaki gerilimi yeniden alevlendirebilir.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, 7 bin Ultra-Ortodoks Yahudi'nin (Haredi) askere çağrılması kararını onayladı. Bu karar, ülkedeki Haredi toplumunun askerlik karşıtı duruşu nedeniyle büyük tartışmalara yol açtı.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Haredilerin askerlik görevine çağrılmasına dair emirlerin 17 Kasım’dan itibaren kademeli olarak gönderileceği belirtildi. Katz, ordudaki yükü hafifletmek amacıyla Haredilerin entegrasyonunu sağlamak için tüm taraflarla diyalog yürütme niyetinde olduğunu ifade etti.

Tepkiler ve protestolar bekleniyor

Harediler, dini gerekçelerle askerlik yapmayı reddediyor ve sık sık askerlik şubelerinin önünde protesto gösterileri düzenliyor. İsrail nüfusunun yaklaşık %12’sini oluşturan bu topluluk, zorunlu askerliğe karşı en güçlü muhalif gruplardan biri olarak biliniyor.

Özellikle Batı Kudüs’teki Meaşerim Mahallesi ve Tel Aviv yakınlarındaki Bney Brak’ta yoğun yaşayan Harediler, dinlerinin gerektirdiği şekilde yaşam koşullarının orduda sağlanamayacağını savunuyor. Mevcut kanunlara göre, 26 yaşına kadar Tevrat kurslarında eğitim alan Harediler askerlikten muaf tutulabiliyor.

Netanyahu’nun koalisyonunda çatlaklar

Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümette yer alan Haredi partiler, askerlik muafiyetini yasal güvence altına almak için baskı yapmaya devam ediyor. Ancak, İsrail ordusunun artan asker ihtiyacı bu tartışmaları daha da derinleştirdi. Koalisyonun aşırı sağcı ortakları ile Haredi partiler arasındaki anlaşmazlıklar, hükümetin istikrarını tehdit edebilir.

Askerlik ve İsrail'deki toplumsal ayrışma

Kadın ve erkekler için 3 yıl zorunlu askerlik hizmeti uygulanan İsrail’de, laik Yahudiler ile Ultra-Ortodoks Harediler arasındaki toplumsal ayrışma giderek büyüyor. Haredilerin orduya katılmayı reddetmesi, toplumun diğer kesimlerinde tepkiyle karşılanıyor.

Yorum Yazın