Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2023 Yılı Faaliyet Raporu'nda yer alan bilgilere göre, USOM ülke genelinde siber güvenlik anlayışını geliştirmek, siber tehditleri önlemek amacıyla çeşitli alarm, uyarı ve duyuru faaliyetleri yürütüyor. Ayrıca, kritik durumlarda yerinde müdahale ekipleriyle siber olayların kontrolünü sağlamak üzere çalışmalara devam ediyor.
SOME ekiplerinin önemi artıyor
Kritik sektörler ve kurumlar bünyesinde kurulan SOME ekipleri, Türkiye’nin ulusal siber güvenlik yapısının güçlendirilmesinde önemli bir rol üstleniyor. 2023 yılı itibarıyla 14 sektörel SOME ve 2 bin 205 kurumsal SOME'de görev yapan 7 bin 465 siber güvenlik uzmanı, ülkenin siber sahasının korunmasına katkı sağladı. Bu uzmanlar, ülkedeki kritik kurum ve kuruluşları tehditler karşısında uyararak gerekli önlemlerin alınmasını sağladı.
İnternet kullanıcılarını koruyan tedbirler
USOM, internet kullanıcılarını koruma amacıyla 2023 yılında toplam 104 binden fazla zararlı bağlantıyı tespit ederek engelledi. Bu zararlı bağlantıların erişimleri altyapı seviyesinde kesilerek, internet kullanıcılarına ve sistemlerine yönelik olası saldırıların önüne geçildi.
Aynı yıl içerisinde 16 binden fazla siber güvenlik bildirimi ilgili kurumlara iletilerek, zafiyetlerin kapatılması sağlandı. Ayrıca, çeşitli ağ cihazlarında ve internet uygulamalarında 205 zafiyet tespit edilerek, 128 üretici bilgilendirildi ve güncelleme yapılması sağlandı.
Siber güvenlik eğitimleri ve uluslararası iş birlikleri
BTK Akademi ve USOM iş birliğiyle çevrim içi siber güvenlik eğitim programları düzenlenerek, 2023 yılı sonunda 498 binden fazla kullanıcı bu eğitimlerden faydalandı. SOME'lere yönelik çevrim içi eğitimlere 4 bin 621 kişi katılırken, çeşitli devlet kurumlarında çalışan personele uygulamalı siber güvenlik eğitimi verildi.
Ulusal siber tehdit taksonomisi çalışmalarının yanı sıra NATO ve Avrupa Konseyi ile ortak siber tatbikatlar da gerçekleştirilerek, uluslararası iş birlikleri güçlendirildi.