Sıradanlaşan ve ilgi görmeyen başarılar

0
Sıradanlaşan ve ilgi görmeyen başarılar
Savunma sanayii kapsamında son 10 günden bu yana hayata geçen gelişmeler normal şartlarda bu ülkede bir yıla yayılarak konuşulması gereken hususlar, lakin her alanda ortaya konulan gelişmeler artık herkese vaka-ı adiye tadında gelmeye başladı.

Elbette bu türden büyük projeleri hayata geçirebilmenin bu ülkede çok büyük şaşkınlık oluşturmaması bir yerde güzel bir şey fakat devrim niteliğindeki hizmetlere de hak ettiği değeri vermek boynumuzun borcu.

Mesela aşağıda kaleme aldığım savunma sanayii merkezli gelişmeler sadece şu iki hafta içerisinde ortaya konulan başarılar ve bu yazı bir tekrar yazısı değil.

İspanyol Hava Kuvvetleri'ne ihracı düşünülen HÜRJET 100. başarılı uçuşunu gerçekleştirdi. HÜRJET, 1 saat 27 dakika havada kalarak uçuş sırasında çeşitli manevra testlerini de başarıyla tamamladı.

Bu uçuşla birlikte HÜRJET, bugüne kadar 118 saat toplam uçuş süresine ve maksimum 0.9 mach hıza ve 30 bin fit irtifaya ulaştı.

Üç hafta önce de uçarak İspanya'ya gitmiş ve İspanyol otoritelerinin beğenisine sunulmuştu.

İlk uçuşunu 28 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştiren Anka-3, iki gün önce iniş takımlarını havada kapatarak önemli bir aşamayı daha geride bıraktı. Anka-3 tamamlandığında başta Kızılelma ve diğer insansız hava araçları ile birlikte KAAN milli muharip uçağın kontrolünde yeni bir hava muharebe doktrini ile hedeflerine yönelecekler.

Yerli ve milli KTJ motoru ile Atmaca gemisavar füzesinin 11 farklı deniz aracına seri üretim montajı kapsamında üretim ve montaj faaliyetleri devam ederken, geçtiğimiz günlerde daha gelişmiş KTJ motoru ile karadan kara hedeflerine ateşlenecek versiyonu test edildi. Taktik tekerlekli kara aracı üzerinden fırlatılabilen, stratejik kara hedeflerine karşı kullanılması planlanan Atmaca, 280 kilometre menzile ve 250 kilogram harp başlığına sahip olacak.

Oysa muadili olan ABD yapımı gemisavar füze sistemlerini paranız dahi olsa tedarik edebilmeniz ABD Kongresi'nin onayına tabi.

ASELSAN tarafından üretilen ve uçakların en değerli ekipmanlarından birisi olan MURAD AESA radarının muharip uçaklarımızda operasyonel hale gelmesi iki yıl içinde mümkün olacak. AESA radar sistemleri milli uçak sistemlerimiz açısından hem son derece kritik bir eşik hem de çok yoğun beşerî ve teknolojik sermeye gerektiren bir konu.

Bayraktar TB3 72. uçuş testini de başarıyla tamamladı. İlk uçuşunu başarıyla tamamladıktan sonra ayazda, yağmurda sıcakta bu ülkenin geleceği için çalışan didinen bir ekip tam 72 kez uçuş testi yaparak TB-3 SİHA'yı farklı testlerden geçirdiler. Sanırım TB-3'ün TCG Anadolu'ya iniş yapmasına çok az kaldı.

Yaz aylarında çıkan orman yangınları ile mücadelede 'Yangın Yönetim Uçağı' olarak kullanılmak üzere dizayn edilen ileri teknolojiye sahip Otağ, Göynük ve Karabük yangınında 10 saat 35 dakika uçtu.

Ayrıca yine orman yangınlarında kullanılmak üzere TUSAŞ tarafından dizayn edilen ve üretilen T 70 Nefes yangın söndürme helikopteri son yangınlarda çok büyük bir başarıyla görevini ifa etti.

Şimdi sormamız gereken sual yukarıda son haftalarda elde edilen başarılar yerine ülke gündeminde biz neleri konuşuyoruz?

Bu başarıların neden incir çekirdeğini doldurmayacak konuların yanında esamesi dahi okunmuyor?

Akşam, 21 Ağustos 2021.

Yorum Yazın