Gemi üzerinde 2 kalkış ve 1 iniş pisti bulunacak ve asgari 50 insanlı ve insansız hava aracını taşıyabilecek. Uçuş güvertesi için Baykar ve TUSAŞ gibi havacılık sektörünün önde gelen firmalarıyla yoğun çalışmalar gerçekleştirildi. Tekne formu belirlendi, direnç ve sevk analizleri tamamlandı ve pervanenin tasarımı da bitti.
Milli uçak gemisi, 258 metre uzunluğunda, 72 metre genişliğinde ve 60 bin ton deplasmana sahip olacak şekilde tasarlandı. Gemi, asgari 25 knot hız yapabilecek ve yakıt ikmali yapmaksızın 10 bin deniz mili yol alabilecek.
Türkiye'nin en büyük askeri gemisi
Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, "Deniz Kuvvetlerimizin deniz aşırı etki ve ilgi alanlarındaki hak ve menfaatleri korunacak ve çok amaçlı operasyonların gerçekleştirilmesi ile ülke savunmasının daha etkin yapılabilmesi için önemli bir gücü teşkil edecektir" açıklamasını yaptı.
TCG Anadolu'dan daha büyük ve daha gelişmiş olan milli uçak gemisi, Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü tarafından tamamen yerli olarak tasarlandı. TCG Anadolu'nun yerlilik oranı %70 iken, yeni gemi %80'in üzerinde bir yerlilik oranına sahip olacak. Uçar, yeni geminin TCG Anadolu'dan en az 2 kat daha fazla hava aracı konuşlandırabileceğini belirtti.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne geniş bir coğrafyada üstünlük
Yeni milli uçak gemisi, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne geniş bir coğrafyada üstünlük sağlayacak. Uçar, "Milli uçak gemimiz, TCG Anadolu'dan deplasman ve boyut olarak iki katından daha büyük olacak. Ayrıca, mevcut ana tahrik sistemi konfigürasyonu ile TCG Anadolu'dan daha yüksek süratlere çıkabilecek" dedi. Bu gemi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin denizlerdeki gücünü ve etkinliğini katlayarak artıracak.
Ön tasarımın tamamlanmasının ardından, detay tasarıma geçilecek ve sonrasında geminin inşası askeri tersanelerde gerçekleştirilecek. Bu yeni gemi, Türkiye'nin denizlerdeki gücünü daha da pekiştirecek önemli bir adım olarak öne çıkıyor.