Makine ihracatından 9 ayda 20,7 milyar dolarlık gelir elde edildi

0
Makine ihracatından 9 ayda 20,7 milyar dolarlık gelir elde edildi
Türkiye'nin makine ihracatı, yılın ilk 9 ayında 20,7 milyar dolara ulaştı. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Karavelioğlu, sektörde yüksek enflasyon etkilerine rağmen iç pazar fiyatlarını artırmadan ihracat yapmaya mecbur olduklarını vurguladı.

Türkiye'nin makine ihracatında yılın ocak-eylül döneminde toplam 20,7 milyar dolarlık bir hacim elde edildi. Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) yapılan açıklamaya göre, bu değer, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,5 oranında bir düşüşe işaret ediyor. Son 12 aylık dönemde ise toplam makine ihracatı yüzde 1,7 azalarak 28 milyar dolara geriledi. Ancak eylül ayında ihracat değeri, yüzde 0,3’lük bir artış gösterdi ve kilogram başına ortalama ihracat birim fiyatları yüzde 5,5 yükselişle 7,7 dolara ulaştı.

En fazla ihracat soğutma makineleri ve içten yanmalı motorlara

Yılın ilk dokuz ayında en çok ihracat yapılan sektörler, 2’şer milyar dolarlık değerle “evsel ve endüstriyel soğutma makineleri” ile “içten yanmalı motor ve aksamı” oldu. İhracatın en çok arttığı alt sektörlerde ise türbin, jet ve hidrolik silindirler yüzde 25, tekstil ve konfeksiyon makineleri yüzde 19 oranında büyüme kaydetti. Türkiye’nin en fazla makine ihraç ettiği ülkeler arasında ilk sırada Almanya bulunurken, onu Rusya ve ABD izledi.

“Enflasyondan en fazla etkilenen imalat dalıyız”

MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “İç pazardaki fiyatlarımızı artırmadan ihracatımızı sürdürmeye mecburuz,” diyerek yüksek yerli katma değerli yapısı ve nitelikli istihdamı nedeniyle makine sektörünün enflasyondan en fazla etkilenen imalat dalı olduğunu vurguladı. Üçüncü çeyrekte küresel ekonomide hızlı toparlanma beklentilerinin boşa çıktığını belirten Karavelioğlu, “Küresel sanayi PMI 48,8’e gerilerken ihracat siparişlerinin 4 aydır aralıksız düştüğü bir süreçteyiz. Buna rağmen dünya, 2024 yılını mal ticaretinde yüzde 2,5’e yakın bir artışla kapatacak,” ifadesini kullandı.

Makine teçhizat yatırımlarında yaşanan daralmaya dikkat çeken Karavelioğlu, “Üretim ve ihracatı sürdürebilmenin ve nitelikli personeli yitirmeden ilerleyebilmenin yolu, son 12 ayda 44,5 milyar dolara ulaşan makine ithalatını kısmaktan geçiyor” dedi.

Yorum Yazın