TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Habertürk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kurtulmuş, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın TBMM Genel Kurulu'na hitap etmesi ve İsrail ile Filistin arasındaki gerilim üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Abbas'ın TBMM'deki konuşması tarihi bir an
Kurtulmuş, Abbas'ın TBMM'de konuşma yaptığı günün Türkiye ve TBMM tarihi açısından oldukça önemli olduğunu belirtti. Abbas'ın TBMM'de konuşma yapmasının, Filistin davasına verilen güçlü desteği gösterdiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Topyekun TBMM ve Türkiye siyasetinin Filistin davasının arkasında durduğunu bütün dünyaya göstermiş olduk" dedi.
İsrail'e karşı stratejik hamleler
Kurtulmuş, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde konuşma yapacağı haberini aldıktan sonra harekete geçerek Abbas'ı TBMM'ye davet ettiğini, ancak sağlık sebepleri nedeniyle bu ziyaretin ertelendiğini anlattı. Ayrıca suikaste uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi de TBMM'ye davet etmeyi planladıklarını belirten Kurtulmuş, bu planın Heniyye'nin şehadet haberi nedeniyle gerçekleşemediğini ifade etti.
Filistin davasında birlik mesajı
Kurtulmuş, TBMM'nin Filistin davasına verdiği desteğin altını çizerek, "Bizim siyasi muhatabımız Filistin halkının tamamıdır. Tam manasıyla özgür bir Filistin devleti kurulana kadar bütün Filistinli kardeşlerimizle bu mücadelenin yanında ve arkasında olacağız" dedi. Kurtulmuş, Filistin'deki gruplar arasında ayrışma yaratmanın büyük bir hata olduğunu vurguladı.
"Filistin konusuna destek vermekten çekinmeyiz"
Filistin'e ziyaret konusunun da gündemde olduğunu belirten Kurtulmuş, Gazze'ye gitmek ve Filistin'e destek vermek istediklerini, ancak bu konuda en doğru zamanlamayı beklediklerini söyledi. Arap Birliği ve İslam ülkelerinin Filistin konusundaki sessizliğini eleştiren Kurtulmuş, bu sessizliğin İsrail'in en büyük gücü olduğunu ifade etti.
Meclis'teki gerilim ve yeni anayasa çalışmaları
CHP'nin Can Atalay kararı üzerine TBMM'de yaşanan olayları da değerlendiren Kurtulmuş, Meclis'teki kavgaların kabul edilemez olduğunu söyledi. TBMM'nin yeni yasama döneminde daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturulması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları konusunda da sürecin tüm kesimlere yayılması gerektiğini belirtti.
"Cumhurbaşkanı'na saygı göstermek her vatandaşın görevidir"
Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirileri de değerlendirerek, "Halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı'na bu dille, bu üslupla hakaret edemezsin" dedi ve Cumhurbaşkanı'na saygı göstermenin tüm vatandaşların görevi olduğunu vurguladı.
Yeni yasama dönemi için iç tüzük reformu
Kurtulmuş, TBMM'nin iç tüzüğünün yenilenmesi gerektiğini belirterek, Meclis'in yasama kalitesini artırmak için komisyonların daha aktif çalışmasını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca Meclis'te grubu bulunmayan partilere ve bağımsız milletvekillerine de daha fazla konuşma imkanı tanınması gerektiğini söyledi.
Siyasi normalleşme ve dayanışma çağrısı
Kurtulmuş, Türkiye'nin büyük hedeflere ulaşabilmesi için toplumsal dayanışmanın sağlanması gerektiğini belirterek, muhalefet partilerine siyasi normalleşme sürecine katkıda bulunmaları çağrısında bulundu. Özellikle Cumhurbaşkanı'nın katıldığı tebrikat törenlerine muhalefetin de katılmasının siyasi normalleşmeye büyük katkı sağlayacağını ifade etti.