Japonya Ulusal Polis Teşkilatı tarafından hazırlanan rapora göre, 2024 yılının ilk altı ayında evlerinde ölü bulunan kişilerin sayısı yaklaşık 40 bine ulaştı. Bu kişilerin yüzde 10'u, ölümlerinden bir ay veya daha uzun süre sonra tespit edilebildi. Hatta 130 kişi, ölümünden bir yıl sonra bulundu. Raporda, yalnız ölümlerin büyük çoğunluğunun yaşlı bireylerden oluştuğu belirtildi.
85 Yaş ve üzeri yalnız ölümlerde ilk sırada
Rapora göre, evde yalnız başına ölenlerin 7 bin 498’i 85 yaş ve üzerindeki kişilerden oluşuyor. Bu grubu, 5 bin 920 kişi ile 75-79 yaş arasındakiler ve 5 bin 635 kişi ile 70-74 yaş arasındakiler takip ediyor. Evlerinde ölü bulunan bu kişilerin yüzde 70’inden fazlası 65 yaş ve üzeri olup, yalnız ölümler yaşlı nüfusun en büyük sorunu olarak öne çıkıyor.
Japonya’nın yaşlanan nüfusu büyük bir tehdit altında
Japonya, dünya genelinde yaşlı nüfusu en yüksek ülkelerden biri olarak biliniyor. Japonya Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırma Enstitüsü’nün tahminlerine göre, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzeri kişilerin sayısının 2050’ye kadar 10,8 milyona ulaşması bekleniyor. Tek kişilik hanelerin toplam sayısının ise aynı yıl 23,3 milyona çıkacağı öngörülüyor.
Yalnızlık ve izolasyon sorununa karşı çözümler aranıyor
Japonya hükümeti, yaşlanan nüfusun yalnızlık ve izolasyon sorunlarına karşı çeşitli önlemler almaya çalışıyor. Nisan ayında sunulan bir yasa tasarısıyla bu sorunun üstesinden gelinmesi hedefleniyor. Japonya, bu sorunu çözmek için acil adımlar atarken, komşu ülkeler Çin ve Güney Kore de benzer demografik zorluklarla karşı karşıya bulunuyor. Çin’in nüfusu 2022’de 1961’den bu yana ilk kez düşüş yaşarken, Güney Kore, dünyanın en düşük doğurganlık oranına sahip ülkesi olarak kaydedildi.