İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1,8 milyon lira ceza

0
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1,8 milyon lira ceza
İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne 1,8 milyon lira ceza kesildi. Çevre Bakanlığı, kirliliğin çevre mevzuatına aykırı deşarjdan kaynaklandığını açıkladı, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde yaşanan kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne 1 milyon 858 bin lira idari ceza kesti ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Körfez'de inceleme başlatıldı

Bakanlık, 22 ve 23 Ağustos tarihlerinde meydana gelen kirlilik olaylarının ardından uzman ekipler ve Mobil Su ve Atıksu Laboratuvarı'nı bölgeye sevk ederek incelemelere başladı. Körfez’e dökülen dereler ve atık su arıtma tesislerinin çıkış noktalarından alınan numuneler, kirliliğin kaynağını tespit etmek amacıyla analiz edildi.

Standartların üzerindeki deşarj tespit edildi

Yapılan incelemeler sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri’nin, çevre mevzuatında belirtilen standartların çok üzerinde kirli suyu İzmir Körfezi’ne deşarj ettikleri tespit edildi. Bu durumun Körfez'deki ekosistemi olumsuz etkilediği ve balık ölümlerine neden olduğu belirlendi.

Ağır ceza ve suç duyurusu

Çevre Kanunu çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne 1 milyon 858 bin 610 TL idari ceza uygulanırken, sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Bakanlık yetkilileri, Körfez’deki kirlilik ile ilgili sorumluların takipçisi olacaklarını belirtti.

Amonyak miktarı 50 kat fazla

İzmir Körfezi’nde balık ölümleri sonrası yapılan ön incelemelerde, atık su kaynaklı amonyak miktarının normal seviyelerin 50 kat üzerinde olduğu tespit edildi. Ayrıca, deniz suyunda bulunması gereken oksijen seviyesinin 6 miligram/litre olması gerekirken bazı bölgelerde 1,8’e, hatta yer yer 0’a düştüğü belirlendi. Balık ölümlerinin bu oksijen yetersizliğinden kaynaklandığı raporlandı.

9 Eylül'de renk değişimi ve balık ölümleri görüldü

Körfez’de kirlilik sadece Ağustos ayındaki olaylarla sınırlı kalmadı. 9 Eylül tarihinde de Karşıyaka ilçesi Aksoy Mahallesi civarında deniz suyu renginin yeşil ve kahverengiye döndüğü ve çok sayıda balığın deniz yüzeyine çıktığı görüldü.

Yorum Yazın