İsviçre Savunma Bakanlığı’nın güvenlik konularında uzman bir çalışma grubu, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında tarafsızlık politikasının hem yurt içinde hem de uluslararası arenada tartışma konusu haline geldiğini belirterek, hükümetin bu konuda net bir tutum sergilemesi gerektiğini vurguladı.
"Tarafsızlık politikası gözden geçirilmeli"
Politico’nun haberine göre, çalışma grubunun hazırladığı raporda, özellikle Rusya’dan Avrupa’ya yönelik artan tehditlerin göz önünde bulundurularak, 2025'ten bu yana yürürlükte olan tarafsızlık politikasının kısmen terk edilmesi gerektiği belirtildi. Raporda, bu politika değişikliğinin İsviçre'nin 2025 yılı güvenlik stratejisinin temelini oluşturabileceği ifade edildi.
Raporda ayrıca, İsviçre'nin şu anda uygulamakta olduğu silah ihracatı yasağının kaldırılması önerildi. Bern yönetimi, savaş halindeki ülkelere silah satışını yasaklıyor. Ancak raporda, bu yasağın İsviçre'nin savunma sanayiine olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekildi. Geçen yıl İsviçre’nin silah ihracatının yüzde 27 oranında azalarak 746 milyon avronun altına düşmesi, bu duruma örnek olarak gösterildi.
İsviçre'nin güvenlik stratejisinde değişim çağrısı
Uzman grup, İsviçre’nin savunma sanayisinin güçlendirilmesi için ‘offset politikasının’ yoğunlaştırılmasını ve AB ile NATO silah programlarına erişimin sağlanmasını önerdi. Ayrıca, askeri harcamaların 2030 yılına kadar gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 1'ine çıkarılması gerektiği çağrısında bulunuldu. İsviçre'nin mevcut askeri harcamaları GSYİH'nin yüzde 0,76’sını oluşturuyor; bu oran, NATO'nun diğer üyeleri arasında en düşük seviyelerden biri.
"İsviçre, Avrupa'daki ortaklarıyla işbirliğini artırmalı"
Raporda, İsviçre'nin tarafsızlığını tamamen terk etmesi veya NATO’ya katılması önerilmedi. Ancak, NATO ve AB ile daha yakın askeri bağların kurulması gerektiği vurgulandı. Ortak eğitimler, balistik füze savunması ve ikili ile çok taraflı tatbikatlar, önerilen işbirliği alanları arasında yer aldı.
Cenevre Güvenlik Merkezi Küresel ve Yeni Ortaya Çıkan Riskler Başkanı Jean-Marc Rickli, İsviçre'nin Avrupa ülkeleriyle işbirliği yapmayan bir ülke olarak algılanabileceği ve Avrupa’nın desteğini almak istiyorsa karşılığında bazı adımlar atması gerektiğini belirtti.