İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen ve Türkiye-Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı, Dünya Ahıskalı Türkler Birliği ve Kültürlerarası Ağ Derneği ortaklığında gerçekleştirilen sempozyuma ilişkin mesajında Altun, şunları söyledi:
“Türkiye, öz vatanlarına geri dönmek için çabalayan Ahıskalı kardeşlerimizin 80 yıllık yaralarının kapanması için büyük diplomatik çabalar verdi, vermeye devam ediyor ve sonuna kadar da bu kararlı mücadelesini sürdürecek.”
Ahıska Türkleri’nin kimlik ve kültür mücadelesi
Altun, Ahıska Türkleri’nin, 80 yıl önce bir gecede ana yurtlarından koparılarak büyük acılar yaşadığını hatırlattı. Tüm zorluklara rağmen Ahıska Türkleri’nin kimliklerini ve kültürlerini korumayı başardığını belirten Altun, şöyle konuştu:
“Türkiye Cumhuriyeti, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, tehcire, soykırıma, acıya ve yoksulluğa rağmen gerektiğinde göğsünü siper eden bu büyük topluluğa destek vermek için üzerine düşeni yapmaya kararlıdır.”
Ahıska Türkleri için vatandaşlık süreci
Altun, Türkiye’nin Ahıska Türkleri’ne sağladığı destekler arasında vatandaşlık kazanma sürecindeki kolaylıkların altını çizdi. 2002 sonrasında 70 binin üzerinde Ahıska Türkü’nün Türk vatandaşlığına hak kazandığını, Rusya-Ukrayna savaşından etkilenen 6 bin Ahıskalı’nın ise Erzincan ve Ahlat’ta kendilerine tahsis edilen konutlarda huzur içinde yaşadığını söyledi.
“Hâlen 500 binin üzerinde Ahıskalı kardeşimiz yurtlarından uzaktadır. Türkiye, onların öz vatanlarına dönme çabalarını desteklemeye devam edecektir.”
Altun’dan Batı’ya eleştiri
Mesajında, Batı’nın Müslüman coğrafyalarda yaşanan tehcirlere ve soykırımlara karşı sessiz kalmasını eleştiren Altun, şunları ifade etti:
“Lafa gelince insan haklarının en yılmaz savunucusu olan birtakım 'zıpçıktı uygarlıklar', söz konusu Müslümanların canı ve kanı olunca dillerini yutuveriyorlar. Varsınlar sussunlar; tarihin azabından da Allah’ın gazabından da kurtulamayacaklar.”
Ahıska Türkleri için devam pden Projeler
Altun, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Ahıska Türkleri için yürüttüğü projeleri desteklediklerini belirterek, bu çalışmaların kültürel mirası koruma ve geliştirme açısından önem taşıdığını kaydetti.
Sempozyumun amacı ve önemi
Sempozyum, Ahıska Türkleri’nin hukuki ve sosyal sorunlarını akademik ve uluslararası ilişkiler bağlamında ele almayı hedefliyor. Katılımcılar, Ahıska Türkleri’nin geleceği için çeşitli öneriler sunarak, diaspora topluluklarının daha güçlü bir şekilde temsil edilmesi için atılması gereken adımları tartışıyor.