Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi kullanımını zorunlu hale getirdi. Bu yeni düzenleme, vatandaşların taşıt alım satımında karşılaşabileceği dolandırıcılık faaliyetlerini önlemeyi amaçlıyor.
Yönetmelik kapsamında önemli düzenlemeler
Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını korumak amacıyla yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, motorlu kara taşıtı ticaretiyle ilgili yönetmeliğin kapsamını genişletti. Yeni yönetmelik ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde yapılan önemli değişikliklerin yanı sıra, sıfır taşıt ticaretinde distribütör ve yetkili satıcıların yükümlülükleri de düzenlendi.
Dolandırıcılığın önlenmesi hedefleniyor
Yapılan açıklamada, sahte para kullanımı, nakit ödeme zorluğu ve satış bedelinin ödenmemesi gibi risklerin ortadan kaldırılması amacıyla, Güvenli Ödeme Sistemi'nin herkes tarafından kullanılması zorunlu hale getirildiği belirtildi. Bu sistem, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında alıcı ve satıcı arasındaki güveni artırmayı hedefliyor.
Yeni kurallar ve yükümlülükler
Yönetmelik ile birlikte distribütör ve yetkili satıcılara yönelik yeni kural ve yükümlülükler getirildi. Distribütörlerin haksız ticari uygulamalardan kaçınması amacıyla, taşıt fiyatında fatura tarihinden sonra artış yapılamayacağı ve taşıtın 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim edilmesi gerektiği belirtildi. Aynı şekilde, yetkili satıcılar da alıcı tarafından ÖTV ve KDV’si ödenen taşıtın fiyatını artıramayacak ve taşıtı 15 gün içinde teslim etmekle yükümlü olacak.
Yetki belgesi şartlarında değişiklik
Yeni düzenleme ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi temininde yaşanan sıkıntıları gidermek amacıyla, iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olma şartı yetki belgesi şartlarından çıkarıldı. Böylece, diğer tüm şartları taşımalarına rağmen ruhsat şartı nedeniyle yetki belgesi alamayan işletmelerin yaşadığı mağduriyet ortadan kaldırıldı. Ancak, işletmelerin ruhsat mevzuatı kapsamında iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma yükümlülükleri devam ediyor.
Elektronik ortamda ihale ve ön değerlendirme kuralları
Yönetmelik, elektronik ortamda gerçekleştirilen taşıt ihaleleri ve taşıt ön değerlendirmeleri için de yeni kurallar getirdi. İhale platformlarında güvenli ve şeffaf bir ortam sağlanması amacıyla, ihale şartlarının ve satışa sunulan taşıtlara ilişkin detaylı bilgilerin ilan edilmesi, fiyatların adil rekabet kurallarına uygun olarak belirlenmesi gibi asgari kurallar belirlendi. Ayrıca, internet üzerinden yapılan taşıt ön değerlendirmelerinde, ilk fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki farkın %5’ten fazla olmaması gibi düzenlemeler yapıldı.
Yeni düzenlemelerin yürürlük tarihleri
Yönetmeliğin yetkili satıcıların yükümlülükleri, sipariş usulü satışlar ve ihale platformu ile ön değerlemeye ilişkin yükümlülükleri 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Ödeme sistemine ilişkin değişiklikler ise işletmeler için hemen, diğer gerçek veya tüzel kişiler için bir ay sonra yürürlükte olacak.