İBB Başkan adayı Kurum, "Çilesiz İstanbul" programının tanıtımı dolayısıyla bir otelde düzenlenen toplantıda, İstanbul'un en büyük sorunlarının başında trafik çilesinin geldiğini söyledi.
İstanbulluların trafik çilesinden bıktığını belirten Kurum, "İstanbul'u yönetenlere baktığımızda, insanımızın çektiği bu eziyetlerden dolayı tek bir an bile rahatsız olmadıklarını görüyoruz. İnsanımızın bu sıkıntısına çözüm bulmak için en ufak bir irade ortaya koymadılar. Üzülerek söylüyorum ki İstanbul'umuz 5 yıldır, Türkiye Yüzyılı hedefinden sapmıştır. Ülkemizin lokomotifi olan İstanbul her açıdan geride kalmıştır. İBB, insan odaklı belediyecilikte sınıfta kalmıştır. 5 yıldır bu şehirde yapılan her iş, günü kurtarma eyleminden ileriye gidememiştir." şeklinde konuştu.
Trafik nedeniyle bir kişinin yılda 288 saat kaybettiğini, her İstanbullunun ömründen 3 yılın çalındığını aktaran Kurum, "Biz, İstanbul'u yavaşlatan, halkımızı bezdiren bu trafik çilesini bitireceğiz. Bunun için de milletimiz için 'Uğraştıran değil, Ulaştıran İstanbul' diyoruz ve 1 Nisan'da İstanbul'un yolunu açmaya geliyoruz." ifadesini kullandı.
Kurum, İstanbul'da 1000 kişiye 209 araç düştüğünü, her geçen gün Avrupa ortalaması olan 582 araç sayısına yaklaşıldığını, ayrıca kentte her gün 984 yeni aracın trafiğe çıktığını aktardı.
Geçen yılın 5 milyon araç sayısıyla kapatıldığını kaydeden Kurum, "Bu yılın sonunda ise 5,4 milyon sayısına çıkacağız. 2029'da bu şehirde tam 6,8 milyon araç olacak. 2004 yılında ortalama yolculuk sayımız sadece 1,54'tü. 2023'te 2,14'e ulaştı. Bu oran 2029 yılında 2,19'a ulaşacak. Avrupa ile Asya yakaları arasındaki yolculuk sayılarımız ise 2023'te 2,76 milyondu. 2029 yılında 3,71 milyona ulaşacak. Nüfusumuz, gelirimiz ve otomobil sayımız hızla artıyor. Bu yükseliş devam ederken, eğer doğru bir planlama yapamazsak bugünkü manzaranın çok daha kötü boyutlarını yaşayacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Kurum, İstanbul'da 2014'te ortalama yolculuk süresinin 49 dakika olduğunu, 2019 yılında bunun 45 dakikaya düştüğünü ancak mevcut İBB yönetiminin 5 yılda bu süreyi 64 dakikaya ulaştırdığını aktardı.
Kentte 2019'da yüzde 47 olan trafik yoğunluğunun bugün ortalama yüzde 64'e çıktığını kaydeden Kurum, yoğun saatlerde bu oranın yüzde 90'lara yaklaştığını, mevcut İBB yönetiminin verdiği metro sözlerini yerine getirmediğini anlattı.
Kurum, yüzde 99'unu tamamladıkları 18 kilometrelik Mecidiyeköy-Mahmutbey hattına mevcut yönetimin sadece 180 metre ekleyebildiğini belirterek, "Dudullu-Bostancı metrosunun yüzde 70'lik kısmını biz tamamlamıştık. Onlar bu hattın sadece yüzde 30'luk kısmını yapabildiler. Bu beceriksizlikle de yetinmediler. Üstüne bir de devam eden hatları iptal ettiler. Üstüne üstlük iptal ettikleri hatlara hafriyat doldurdular. Daha da acısı, 5 yılda bu şehrin geleceği için tek bir yeni metro hattı ihalesi yapmadılar." ifadelerini kullandı.
Murat Kurum, toplu ulaşımda yüzde 72 olan karayolu payını 2029'da yüzde 60'a düşüreceklerini, yüzde 26 olan raylı sistemlerin payını da yüzde 37'ye çıkaracaklarını söyledi.
Ulaşım Ana Planı'nı hayata geçireceklerini belirten Kurum, tüm projelerini sürekli olarak güncelleyecekleri bu plana uygun şekilde hayata geçireceklerin anlattı.
Kurum, mevcut 340,5 kilometre metro hattı uzunluğunu, 2029'da 650 kilometreye, 2034'te ise 1004 kilometreye ulaştıracaklarını aktardı.
Yenikapı-İncirli-Sefaköy ile Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-Tüyap metro hattını ihale edip bitireceklerini anlatan Kurum, böylelikle Beylikdüzü'nden Bakırköy'e yolculuk süresinin sadece 39 dakika olacağını söyledi.
Denizin altından İstanbul'un iki yakasını bir kez daha bağlayacaklarını aktaran Kurum, 28 kilometrelik İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme metro hattını tamamladıklarında Beylikdüzü'nden metroya binenlerin boğazın altından geçecek Söğütlüçeşme'ye 78 dakikada ulaşacağını dile getirdi.