İHA'lar, orman yangınlarında 301 saat gözcülük yaptı

0
İHA'lar, orman yangınlarında 301 saat gözcülük yaptı
Türkiye'de orman yangınlarının zirve yaptığı 15-18 Ağustos tarihleri arasında, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesindeki insansız hava araçları (İHA) 301 saat boyunca görev yaparak yangınlara erken müdahaleyi sağladı.

OGM, orman yangınlarına karşı mücadelede teknolojinin tüm imkanlarından yararlanıyor. Bu yıl Türkiye genelinde 105 helikopter, 26 uçak ve 14 İHA, yangınlarla mücadeleye katılıyor. Ayrıca, 776 gözetleme kulesi, 1686 arazöz ve 2 bin 655 ilk müdahale aracı da yangınların tespitinde ve söndürülmesinde önemli rol oynuyor.

Orman yangınlarıyla mücadele ekibinde 15 bin 500 yangın işçisi, 4 bin teknik personel, 5 bin 500 orman muhafaza memuru ve 122 bin gönüllü yer alıyor. Türkiye, yangınların tespiti ve yönetimi için kamera, İHA ve yapay zeka destekli Karar Destek Sistemi'ni de kullanıyor.

İHA'lar sayesinde erken ve etkin Müdahale

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'ları, OGM ile işbirliği içinde 2020'den bu yana yangınların erken tespiti ve söndürme çalışmalarının verimli yönetilmesinde kullanılıyor. Türkiye, Avrupa'da orman yangınlarında yüksek teknolojiye sahip İHA kullanan ilk ülke olarak öne çıkıyor.

Son olarak 15-18 Ağustos tarihleri arasında yaşanan 258 orman yangınında İHA'lar, 301 saat boyunca uçuş yaparak yangınların başlangıç noktalarını ve yayılma durumlarını anlık olarak tespit etti. Güçlü termal kameralarla donatılmış bu İHA'lar, 100 kilometre mesafeden bile küçük bir parlamayı tespit edebiliyor. Bu sayede, yangınların büyümeden kontrol altına alınması sağlanıyor.

İHA'ların yangın sonrası rolü

İHA'lar, sadece yangınları tespit etmekle kalmıyor, aynı zamanda söndürme işleminin ardından, yanan bölgelerde oluşabilecek yeni kıvılcımların tespitinde de kullanılıyor. IR özelliği sayesinde, yanan ağaçların toprak altında kalan kısımlarındaki sıcaklık artışlarını belirleyerek olası yeni yangınların önüne geçiliyor.

Bu gelişmiş teknolojiler sayesinde Türkiye, orman yangınlarına karşı mücadelede daha güçlü ve etkin bir konumda bulunuyor.

 

 

Yorum Yazın