Ekonominin 3 yıllık yol haritası açıklandı

0
Ekonominin 3 yıllık yol haritası açıklandı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ı (OVP) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıkladı.

Yılmaz, OVP'nin temel amacının enflasyonun kademeli olarak tek haneli seviyelere düşürülmesi, büyüme potansiyelinin yükseltilmesi ve yapısal reformlarla ekonominin güçlendirilmesi olduğunu belirtti.

Ekonomide büyüme ve istikrar hedefleri

OVP'nin, Türkiye’nin ekonomik büyüme ve istikrar hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla hazırlandığını ifade eden Yılmaz, beşeri sermayenin güçlendirilmesi, sabit sermaye yatırımlarının artırılması ve verimlilik odaklı üretimin önceliklendirileceğini söyledi. Orta ve uzun vadede Türkiye’nin üst gelir grubuna yükselmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Enflasyonla mücadele ve yapısal reformlar

Yılmaz, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesinin programın öncelikli hedeflerinden biri olduğunu vurguladı. Para, maliye ve gelir politikalarının güçlü bir şekilde eşgüdümünün sağlanacağını ve bu sayede enflasyonun kalıcı bir şekilde kontrol altına alınacağını belirtti. Ayrıca, Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin artırılması, yeşil ve dijital ekonomiye geçişin hızlandırılması da OVP’nin hedefleri arasında yer alıyor.

Büyüme oranları hedefleri

Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 5,1 oranında büyüdüğünü belirterek, 2025-2027 dönemi boyunca büyümenin kademeli olarak artmasının hedeflendiğini açıkladı. 2024 yılında büyümenin yüzde 3,5, 2025 yılında ise yüzde 4 seviyelerine ulaşması bekleniyor. Programın sonunda, büyüme oranının yüzde 5'e çıkması planlanıyor.

İşgücü piyasasında iyileştirme hedefleri

Program kapsamında, 2,3 milyon ilave istihdam hedefleniyor ve işsizlik oranının 2027 yılında yüzde 8,8’e gerilemesi öngörülüyor. İşgücü piyasasında yapılacak yapısal reformlarla iş gücünün niteliklerinin artırılması, kadın ve genç nüfusun ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Cari işlemler dengesi ve bütçe hedefleri

Yılmaz, cari işlemler açığının 2023 yılında yüzde 4 seviyesinde olduğunu ve bu oranın 2027 yılında yüzde 1,3 seviyesine kadar gerilemesinin hedeflendiğini açıkladı. Bütçe açığının ise kademeli olarak düşürülmesi ve 2027 yılında yüzde 2,5 seviyesine inmesi planlanıyor.

Yorum Yazın