O dönem Fransa, Cezayir'in bağımsızlığına giden yolun sancılarını yaşıyordu. Cezayir'deki Fransız sömürgeciliğine son verilmesi gerektiğini düşünen de Gaulle, bu kararından dolayı Fransız milliyetçileri ve özellikle OAS (Organisation Armée Secrète) olarak bilinen gizli bir askeri grup tarafından hedef haline gelmişti. OAS, Cezayir'in bağımsızlığına şiddetle karşı çıkıyor ve bu kararın Fransa'nın çıkarlarına büyük zarar vereceğini düşünüyordu.
Suikast günü
22 Ağustos 1962 günü, Charles de Gaulle ve eşi Yvonne de Gaulle, Paris yakınlarındaki Petit-Clamart bölgesinden geçerken, bir grup silahlı saldırgan tarafından hedef alındı. Suikastı organize eden isim, eski bir Fransız Hava Kuvvetleri subayı olan Jean Bastien-Thiry idi. OAS'ya bağlı bu grup, de Gaulle'ün aracını durdurmak ve onu öldürmek için yol kenarına yerleştirilmiş ağır silahlarla donatılmıştı.
De Gaulle ve eşi, DS 19 model arabalarının içindeyken saldırı başladı. Araca tam 140 mermi sıkıldı. Ancak de Gaulle'ün şoförü, soğukkanlı ve hızlı refleksleri sayesinde aracın hızını artırarak saldırıdan kurtulmayı başardı. De Gaulle, bu saldırı sırasında inanılmaz bir soğukkanlılıkla eşiyle birlikte yere eğilerek hayatını kurtardı. Saldırıda kimse yaralanmazken, araç ciddi hasar gördü.
Sonrası ve infaz
Bu olay, Fransız kamuoyunda büyük bir şok yarattı. De Gaulle'ün halk arasında zaten yüksek olan itibarı, bu saldırıdan sonra daha da pekişti. OAS ve suikastçıların yakalanması için geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Jean Bastien-Thiry ve diğer saldırganlar kısa süre içinde yakalanarak yargılandı. Bastien-Thiry, 11 Mart 1963'te kurşuna dizilerek idam edildi. Thiry Fransa'da kurşuna dizilerek idam edilen son kişi olarak tarihe geçti.