Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanlığı'nda düzenlenen 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni'nde önemli mesajlar verdi. Erdoğan, adalet camiasının seçkin mensuplarıyla bir arada olmanın mutluluğunu dile getirerek, yeni adli yılın ülke, millet, hakimler, savcılar, avukatlar ve tüm adalet teşkilatı için hayırlı olmasını temenni etti. Terör saldırılarında hayatını kaybeden Cumhuriyet Savcıları Murat Uzun ve Mehmet Selim Kiraz'ı ve 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitiren 231 yargı çalışanını rahmetle andı.
"Adalet mülkün temelidir"
Erdoğan, konuşmasında adaletin devletin temel direği olduğuna vurgu yaparak, "Adalet mülkün temelidir" ifadesinin devletin adalet üzere ayakta durduğunu simgelediğini belirtti. İslam medeniyetinin ayırıcı vasfının adalet olduğunu söyleyen Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu'nun adalet anlayışıyla yüzyıllar boyunca ayakta kaldığını hatırlattı.
"Yeni anayasa gerekliliği"
Türkiye'nin mevcut darbe anayasasından kurtulma vaktinin geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarının önündeki en büyük engelin ön yargılar olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Toplumun huzuru, iç barışı, refahı ve güvenliği için adalet vazgeçilmezdir. Adalet yalnızca bir kavram değil, toplumun tüm dinamiklerini şekillendiren bir ülküdür, yüzde yüz bir idealdir" dedi.
Yargı teşkilatına teşekkür ve başarı dilekleri
Erdoğan, Yargıtay Başkanlığı'na seçilen Ömer Kerkez'i tebrik ederek, eski Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'ya ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'e teşekkür etti. Adaletin tecellisi için fedakarca çalışan tüm yargı teşkilatına şükranlarını sundu.
"Adalet insan içindir"
Adalet sisteminin etkin, güvenilir, tarafsız ve bağımsız olmasını sağlamak amacıyla son 22 yılda yapılan reform ve yatırımları hatırlatan Erdoğan, bunların hiç birinin tek başına adaletin garantisi olmadığını, asıl olanın vicdanların huzur bulması olduğunu vurguladı. "Kamu vicdanını teskin ettiğimiz ölçüde adaleti tesis edeceğiz" diyen Erdoğan, insanı merkeze alan, hızlı ve etkili işleyen bir sistem kurmanın adalet politikalarının en önemli hedefi olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda, yeni teknolojilerin etkisiyle toplumun hızla değiştiğini, dönüşüme ve farklılaşan talep ve beklentilere uyum sağlanması gerektiğini ifade etti. Anayasa değişikliğine yönelik adımların atılması için gerekli hukuki düzenlemelerin Meclisle birlikte gerçekleştirileceğini kaydetti.