Raporda, Afrika ülkelerinin Bayraktar TB2’ye yoğun ilgisi vurgulandı. Türkiye’nin savaş alanlarında kazandığı başarılar ve kısa teslimat süresi, drone pazarındaki yükselişinin ana etkenlerinden biri olarak gösterildi. CNAS, Türkiye'nin dünya çapında önde gelen bir drone tedarikçisi olmasında, Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna gibi bölgelerdeki SİHA başarılarının büyük rol oynadığını belirtti.
SİHA'lar küresel yarışın önemli bir parçası haline geldi
Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıyla birlikte drone'lar, cephe hattının en önemli silahlarından biri haline gelirken, aynı zamanda küresel bir rekabetin de merkezine oturdu. CNAS’ın geniş çaplı raporu, dünya genelinde 1995 yılından 1 Eylül 2023 tarihine kadar satılan silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) izleyerek bu alanın gelişimini detaylandırdı. Raporda, ABD ve İsrail’in drone pazarındaki hakimiyetinin geride kaldığı, Türkiye, Çin ve İran’ın daha ucuz ve etkili SİHA’larla pazara hızlı bir giriş yaptığı belirtildi.
Türkiye, 2021’de liderliği ele geçirdi
Raporda, Çin’in 2014 yılında ele geçirdiği liderliği 2021 yılında Türkiye’nin devraldığı ve Türkiye’nin şu anda dünyanın en büyük drone tedarikçisi olduğu vurgulandı. 2022 yılında altı yeni ülkenin Bayraktar TB2 SİHA’sı satın almasıyla, Türkiye’nin bu pazardaki etkinliğini daha da pekiştirdiği kaydedildi. Özellikle Bayraktar TB2'nin kısa teslimat süresi ve savaş alanlarındaki başarısının, bu hızlı yükselişin arkasındaki başlıca nedenlerden biri olduğu belirtildi.
CNAS’ın verilerine göre drone satışları
CNAS’ın raporuna göre, son 28 yılda dünya genelinde 633 SİHA satışı gerçekleştirildi. Bu satışların yaklaşık yüzde 40’ı Avrupa ülkelerine yapılırken, Orta Doğu’ya 134 drone satıldı. Afrika kıtası ise son yıllarda SİHA satışlarının en çok yayıldığı bölgelerden biri oldu. 1995-2020 yılları arasında Afrika ülkeleri her yıl ortalama iki SİHA satın alırken, 2020 yılından itibaren bu sayı ortalama 13’e yükseldi. Raporda, 2020 yılından bu yana Afrika’ya satılan 51 SİHA’nın çoğunun Bayraktar TB2 olduğu ifade edildi.