Çin, Uygur Türkü yönetmeni Türkiye'de eğitim aldığı gerekçesiyle hapse mahkum etti!

0
Çin, Uygur Türkü yönetmeni Türkiye'de eğitim aldığı gerekçesiyle hapse mahkum etti!
Çin hükümeti, Uygur Türkü genç yönetmen İkram Nurmehmet’i, Türkiye’de aldığı eğitim ve Türk film şirketlerinde çalışması sebebiyle 6 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırdı.

Kırım Haber Ajansı (QHA) tarafından elde edilen bilgilere göre, Nurmehmet’in davası, Türkiye’de eğitim alması ve Türk film yapım şirketleri ile çalışmasının ardından Doğu Türkistan’a dönüşüyle bağlantılı olarak açıldı. Nurmehmet’in yargılanma süreci, geçen yıl Urumçi’de çıkarıldığı sözde mahkemede başladı. Nurmehmet ile birlikte Türkiye’de bağlantı kurmuş ve daha sonra anavatanı Doğu Türkistan’a dönmüş dört arkadaşının da aynı suçlamalarla yargılandığı ortaya çıktı. Çin makamları, bu kişileri “terör örgütü kurmak ve katılmak” gibi asılsız suçlamalarla mahkum etti.

İşkence altında “itirafa” zorlandı

Birleşik Krallık merkezli "Muhafız" gazetesine göre, İkram Nurmehmet ve arkadaşları, tutuklu bulundukları süreç boyunca ağır işkencelere maruz kaldı ve suçlarını “itiraf” etmeye zorlandı. Özgür Asya Radyosu’na (RFA) konuşan bir kaynak, Nurmehmet’in davasının bu yılın başında sonuçlandığını ve Ürümçi Orta Mahkemesi tarafından 6 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldığını doğruladı. Sözde “terör örgütü lideri” olarak gösterilen Nurmehmet’in yanında yargılanan dört arkadaşına ise 5 ila 6 yıl arasında değişen cezalar verildi.

Mahkeme kararına itiraz reddedildi

Nurmehmet’in Pekin’deki eşi ve Ürümçi’de yaşayan annesi, yargılama süreci ve mahkeme kararı hakkında bilgilendirilmedi. Bağımsız bir avukat tutmasına izin verilmeyen Nurmehmet’in mahkeme kararına itiraz talebi ise doğrudan reddedildi. RFA’ya uydu telefonu ile ulaşan bir mahkeme çalışanı, Nurmehmet’in cezasını doğruladı ve kararın değişmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Türkiye’de eğitim alması, Çin’in hedefi haline getirdi

Nurmehmet’in Çin hükümeti tarafından hedef alınmasının en önemli sebebi, Türkiye’de Marmara Üniversitesi’nde film yapımcılığı eğitimi alması ve Türk film sektöründe aktif olarak yer alması olarak öne çıkıyor. Çin yönetimi, Türkiye ile eğitim veya iş bağı olan Uygur Türklerini genellikle “bölücülük” veya “terör” suçlamaları ile yargılıyor ve ağır cezalara çarptırıyor. Bu durum, Çin hükümetinin, Uygur Türklerinin yurtdışında eğitim veya iş bağlantısı kurmasını bir tehdit olarak değerlendirdiğini ve buna karşı baskıcı önlemler aldığını gözler önüne seriyor.

 

Yorum Yazın