Temmuz 2024 itibarıyla, Doğu Türkistan’a yerleştirilen Çinli yerleşimcilerin sayısında rekor bir artış yaşandı. 2003 yılından bu yana bölgeye yerleştirilen Çinli sayısı 540 bini geçerken, 2024 yılında sadece yedi ayda 100 bin Çinli daha bölgeye taşındı.
Türk nüfusunu azaltma projesi
Çin'in Hubei eyaletinden Doğu Türkistan'a gönderilen "gönüllüler" arasında üniversite öğrencileri de yer alıyor. Hubei Eyaleti Komünist Gençlik Birliği’nin düzenlediği uğurlama töreninde, 240’tan fazla öğrenci Doğu Türkistan’a gönderildi. Bu yıl, Hubei eyaletinden toplamda 764 gönüllü bölgeye yerleştirilirken, bunların 512’si Xinjiang İnşaat ve Üretim Kolordusu gibi askerî ve sivil kurumlarda konuşlandırıldı.
Etnik yapı değiştirme ve Çinlileştirme Stratejisi
Çin rejimi, "Gönüllü Hizmet Yönetim Sistemi" adı altında yürüttüğü politikalarla, Doğu Türkistan'a kalıcı olarak yerleşen Çinli üniversite öğrencilerinin sayısını artırmayı hedefliyor. Bu stratejiler, bölgedeki Türk nüfusunu azaltma ve Çinlileştirme amacı taşıyor. Çin basını, bu yerleştirme işlemlerini Batı Bölge Planı kapsamındaki en yüksek seviyede olduğunu belirtiyor.
Zulüm bitti algısı
Çin’in bu adımları, Doğu Türkistan’ın etnik yapısını köklü bir şekilde değiştirme ve Türk nüfusunu azınlığa düşürme çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Ayrıca, Çin rejiminin, bölgedeki zenginlikleri kontrol altına alarak kalıcı yerleşim sağlama ve uluslararası toplumda "Zulüm bitti, her şey normalleşti" algısını oluşturma hedefleri de bu stratejilerin arkasında yer alıyor.
Bu durum, Çin'in "Tek Kuşak Tek Yol" girişimini sorunsuz bir şekilde hayata geçirmek için bölgedeki etnik yapıyı değiştirme ve Türk nüfusunu baskılama politikasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.