Araştırmacılar, antik Mısır'daki tıbbın diğer birçok eski uygarlıktan daha gelişmiş olduğunu uzun zamandır biliyorlardı. Bilim adamlarının şimdiye kadar bilmediği şey, doktorların beyindeki kanserli tümörleri ne ölçüde araştırmaya ve ameliyat etmeye çalışmış olabileceğiydi.
Mayıs ayında Frontiers in Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma antik Mısırlıların 4000 yıldan daha uzun bir süre önce kanseri ameliyatla tedavi etmeye çalışmış olabileceğini ortaya çıkardı.
O döneme ait kafataslarını inceleyen bilim insanları, beyin tümörlerine yönelik invaziv prosedürlerin fiziksel kanıtlarını bulduklarını ve bu kanıtların, doktorların şu anda kanser dediğimiz bir hastalık hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştıklarını kanıtladığını söylüyor.
İspanya'daki Santiago de Compostela Üniversitesi'nde eski hastalıkları inceleyen bir paleopatolog olan baş yazar Edgard Camaros, "Araştırmamız, kanserli lezyonlara sahip insan kemiklerine doğrudan bakarak onkolojik bir ameliyat gerçekleştirdiklerini gözlemliyor." "Bunun potansiyel bir cerrahi tedavi mi yoksa tıbbi bir araştırma otopsisi mi olduğunu bilmiyoruz, ancak bugünlerde kanser dediğimiz şeyi daha iyi anlamak için kesinlikle onkolojik bir ameliyat." dedi.