Afrika'da Türk rüzgarı

0
Afrika'da Türk rüzgarı
Sömürgecilerin birer birer kovulmaya başladığı Afrika'da Türk rüzgarı esmeye başladı. Nijer'e üst düzey bir heyet çıkarma yaparken Somali ile de önemli bir hidrokarbon anlaşması imzalandı.

Geçmişinde 'sömürgecilik' lekesi bulunmayan Türkiye, Afrika'da dengeleri değiştiren bir aktör olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye'nin Afrika'daki varlığı hem ekonomik ve insani yardımlar hem de diplomatik ve kültürel işbirlikleri temelinde sağlam bir zemine oturuyor. 

Bu sağlam zemine dayalı ilişkiler de son zamanda meyvesini vermeye başladı. Son bir hafta içerisinde yaşanan iki önemli gelişme de bunun en önemli göstergelerinden. 

Türkiye ile Somali arasında hidrokarbon işbirliği anlaşması

"Türkiye ile Somali arasında Hidrokarbon Arama ve Üretim Anlaşması" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed'in katılımıyla imzalandı.

Anlaşmaya göre Türkiye Somali denizlerinde üç blokta doğalgaz ve petrol arayacak. 

Daha önce yapılan anlaşma Türk Deniz Kuvvetleri'nin Somali karasularının güvenliğini sağlamasını, bu ülke hinterlandındaki dev petrol rezervlerinin çıkarılıp işlenmesi ve satılmasını, Somali kasasına girecek paranın bir kısmıyla bu ülkenin Türk savunma sanayii ürünleriyle desteklenmesi, hatta yepyeni bir donanma kurulmasını içeriyordu. 

Somali ile yapılan bu anlaşmaların diğer Afrika ülkeleriyle ilişkilerde de bir model teşkil edebileceği düşünülüyor.

Nijer'e Kazan-Kazan çıkarması

Nijer yönetiminin ülkeyi terketmesini istediği ABD 15 Eylül'e kadar ülkeden çekileceğini duyurdu. Bu duyurunun hemen ardından ise üst düzey bir Türk heyeti Nijeri ziyaret etti.

Heyette Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar'ın bulunması dikkat çekti. 

Ankara ve Niamey arasında petrol ve doğal gaz alanında niyet beyanı imzalandı. Türkiye'nin Nijer'in altyapısını geliştirmesi beklentiler arasında. Bunun karşılığında da Türkiye'nin nükleer enerjide ihtiyacı olan uranyum madenini Nijer'den temin edebilecek.

 

 

 

 

Yorum Yazın